WWF’s Living Planet Centre, Woking

Visited the WWF HQ today for a conference to celebrate 5 years of the Catchment Based Approach.

What a building! Completed in 2014, Hopkins Architects (see Olympic velodrome) have created a super comfortable, light and airy space with impeccable green credentials of course (BREEAM ‘Outstanding’). There’s “extensive use of solar energy, there’s also rainwater harvesting and underground heat pumps, while the choice of building materials includes recycled concrete and, of course, timber from responsibly managed forests.”

wwf_cs_1-1020x500

From our point of view, there are also some lovely, thriving planted balconies and walls that make an attractive and wildlife-friendly space under the eaves.

It cost a bomb though (£20m) – that’s where the membership fees must go!

1dcb31e10671a8cd8648ab5a6484155b

Furthermore, “the bin stores and cycle shelters within the woodland edge also provide opportunities for new habitats. Climbing Ivy and Honey suckle effectively create living wall features that support a green roof of sedum and saxifrage species. The entrance level introduces non-native species like Bamboo to reflect the global nature of WWF’s work. A restrained palette of ornamental grass and bulb planting complements the elegant lines of the building with flowering climbing plants such as Passion flower and Jasmine adding colour and scent to the railings.”

 

Advertisements